Koperspiraal Bijwerkingen die je niet verwacht: Wat Je Moet Weten Over de Invloed op Hormonen en Gezondheid
- Aimée
- 19 feb
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 mrt
De koperspiraal wordt vaak gepresenteerd als hét hormoonvrije alternatief voor anticonceptie. Maar is het echt zo onschuldig? Ondanks dat de spiraal zelf geen hormonen bevat, heeft het wel degelijk invloed op je natuurlijke cyclus en hormoonhuishouding...
Hoe werkt een koperspiraal?
Een koperspiraal is een klein T-vormig spiraaltje met een dunne koperdraad eromheen. Dit spiraaltje geeft continu kleine hoeveelheden koper af in je lichaam. Dit heeft twee effecten:
Vermindering van zaadcelactiviteit: Koper maakt sperma minder beweeglijk, waardoor het de eicel niet kan bereiken en bevruchten.
Verandering van het baarmoederslijmvlies: Koper veroorzaakt een reactie waardoor het baarmoederslijmvlies minder geschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel.
Het klinkt als een effectieve en hormoonvrije optie, maar er zijn belangrijke nadelen waar weinig over gesproken wordt.
Nadelen van een koperspiraal
Hoewel koper een essentieel mineraal is dat ons lichaam nodig heeft, kan een teveel aan koper schadelijk zijn.
Mineralenbalans uit evenwicht: Een overschot aan koper kan leiden tot een tekort aan andere belangrijke mineralen, zoals zink. Zink speelt een cruciale rol in de hormoonhuishouding, weefselopbouw en het immuunsysteem.
Impact op je hormonen: Je lichaam is continu bezig met het ontgiften van overtollig koper, wat indirect je hormoonbalans kan verstoren. Dit kan leiden tot klachten zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en een verstoorde cyclus.
Sterkere menstruatie en meer pijn: Veel vrouwen ervaren zwaardere en pijnlijkere menstruaties na het plaatsen van een koperspiraal.
Ontstekingen: De koper zorgt er eigenlijk voor dat je continu kleine ontstekingen in je lichaam hebt. Hierdoor overbelast je je immuunsysteem en zal dit ten koste gaan van je algemene energieniveau en je herstel.
Een gezonde hormoonhuishouding is essentieel voor het goed functioneren van het vrouwelijk lichaam. Door een verstoring hierin kun je last krijgen van allerlei klachten zonder direct door te hebben dat de koperspiraal de oorzaak is.
Anticonceptie en je keuze in mannen
Wist je dat anticonceptie zelfs invloed kan hebben op je partnerkeuze?
Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt (zoals de pil), worden je natuurlijke vrouwelijke hormonen onderdrukt. Dit zorgt ervoor dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot andere typen mannen dan wanneer ze geen anticonceptie gebruiken.
Verschillende onderzoeken laten zien dat vrouwen die stoppen met de pil vaak minder aangetrokken zijn tot hun partner en dit ook een reden is dat we tegenwoordig steeds vaker scheiden op het moment dat er kinderen komen. Dit komt omdat hun hormonale balans en natuurlijke voorkeuren veranderen. Anticonceptie kan er dus voor zorgen dat je keuzes niet volledig in lijn zijn met je natuurlijke biologische voorkeur. Je kiest dus een partner uit die helemaal niet biologisch met jou matched. Bizar hé!
Gezonde vrouwen worden moeilijker zwanger
Een opvallend fenomeen: vrouwen met een gezonde hormoonhuishouding raken vaak moeilijker zwanger. Maar waarom?
Selectieve bevruchting: Bij een gezonde cyclus kiest het lichaam alleen de beste zaadcel uit, wat de kans op een succesvolle zwangerschap met een sterke baby vergroot. Je lichaam wordt dus kieskeuriger om een perfecte biologische match te vinden zodat het DNA van jouw baby sterk is in de natuur.
Gezonde mannen = betere conceptie: De gezondheid van de man speelt een enorme rol bij de bevruchting en zelfs bij symptomen zoals misselijkheid tijdens de zwangerschap. Daarom is het essentieel dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen bewuster omgaan met hun gezondheid en leefstijl. Voordat je gaat beginnen aan kinderen is het belangrijk dat de man ook werkt aan de gezondheid van zijn sperma. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de miskramen komt omdat het sperma niet gezond was! Lees hier over hoe mannen hun hormonen kunnen optimaliseren.
Mijn ervaringen met anticonceptie
Ik heb in het verleden verschillende soorten hormonale anticonceptie gebruikt, zoals de pil en het hormoonspiraal. Lange tijd overwoog ik de koperspiraal, omdat ik dacht dat dit een hormoonvrije oplossing was. Toch voelde ik intuïtief aan dat ik geen externe invloeden meer in mijn lichaam wilde hebben.
In plaats daarvan ben ik me gaan verdiepen in 100% natuurlijke anticonceptie, zoals cyclus tracking met bijvoorbeeld DaysyDay. Zo'n tracker heeft ook 99,4% betrouwbaarheid, even betrouwbaar als de pil dus! Op dit moment ben ik bezig mijn cyclus weer in balans te krijgen na een periode van 100 dagen zonder menstruatie.
Wil je weten hoe ik mijn cyclus op een natuurlijke manier herstel? Lees dan mijn blog over mijn weg naar een regelmatige en gezonde cyclus. Ik ben er ook nog niet helemaal dus ik hoop dat we elkaar kunnen helpen en hier meer bewustzijn over creëren!
Deel jouw ervaring!
Heb jij ervaring met de koperspiraal, cyclus trackers of een andere vorm van anticonceptie? Deel jouw verhaal en tips in de comments! Ik ben benieuwd naar jouw inzichten en hoe jij omgaat met anticonceptie en je hormoonbalans.💖
Xjes,
Aimée
コメント